Programma
professionele wedstrijden, inspiratiesessies, demo's...
Het programma is een heel belangrijk aspect voor de identiteit van de vakbeurs: er wordt bij de voorbereiding van iedere nieuwe editie dan ook bijzonder veel aandacht aan besteed. Seminarie of demo’s, neem de tijd om de trends en ontwikkelingen van uw beroep te ontdekken.
Demo's en professionele wedstrijden
Mondial du Pain 2025: demo van de Belgische team
Het team dat geselecteerd is om België te vertegenwoordigen op de Mondial du Pain 2025 zal bestaan uit een bakker en een bediende. Ze geven een speciale demo tijdens Saveurs & Métiers in echte wedstrijdomstandigheden, gecoacht door de Ambassadeurs du Pain van België. Met het talent, de creativiteit en de technische beheersing die nodig zijn om uit te blinken in deze prestigieuze internationale wedstrijd, zal het duo aan de slag gaan om gewone, biologische, gezonde en aromatische broden te maken, evenals Weens gebak en sandwiches. Het hoogtepunt van de show: de creatie van een spectaculair artistiek stuk!
Zondag 2 februari
10u30 tot 17u30
Organisatie: Les Ambassadeurs du Pain de Belgique
De Gouden Croissant 2025
Is jouw croissant goud waard? Schrijf je in voor deze prestigieuze prijs en hang de felbegeerde trofee in je winkel! De Gouden Croissants 2025 worden uitgereikt door een internationale jury op maandag 3 februari 2025, tijdens de vakbeurs Saveurs & Métiers. Een wedstrijd voor bakkers, bakkerijmedewerkers, leraren en studenten bakkerij, georganiseerd door Les Ambassadeurs du Pain met de steun van Ceres, Bruyerre, Pastry in Motion en Aspirant Baker.
Maandag 3 februari
Aflevering van de croissants: van 11u00 tot 12u30 | Proeverij door de jury: van 12u30 tot 16u30 | Prijsuitreiking: van 17u00 tot 18u30
Organisatie: Les Ambassadeurs du Pain de Belgique
Best of Mondial du Pain 2025: de Belgische team maakt de show
Wauw: het Belgische team, dat in 2025 naar Japan gaat voor de Best of Mondial du Pain, laat voor één dag zien hoeveel talent ze hebben!
Dinsdag 4 februari
10u30 tot 17u30
Organisatie: Les Ambassadeurs du Pain de Belgique
Conferenties et inspiratiesessie (in het Frans)
Broodgranen

Ontdek de trends in broodbakgranen en zuurdesembrood, met een focus op hun kwalitatieve impact en consumentenverwachtingen. Ontdek best cases en praktijkgetuigenissen om u te helpen innoveren en de waarde van uw ambachtelijke bakkerij-expertise te vergroten.
Zondag 2 februari
11u30 - 12u00
Julien Beuve-Mery
Chargé de Mission Grandes Cultures | Collège des Producteurs
Met de deelname van Tartines et Boterham
Georganiseerd en geleid door 20/CENT Retail
Bulkhandel: hoe begin ik ermee?

Meer informatie volgt binnenkort
Zondag 2 februari
13u00 - 13u30
Julien Beuve-Mery
Chargé de Mission Grandes Cultures | Collège des Producteurs
Georganiseerd en geleid door 20/CENT Retail
Biologische voeding in de horeca: laten we alle vooroordelen achter ons laten

Biologisch eten in restaurants: te duur, moeilijk verkrijgbaar… Kom en breek vooroordelen af en vind antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.
- Wat zit er achter het label “bio”? Welke garanties en voordelen?
- Wat produceren we biologisch in onze regio’s?
- Welke producten zijn echt interessant voor de horeca?
- Hoe kom ik aan biologische en lokale producten?
- Hoe kan ik extra kosten vermijden?
- Zijn er premies of ondersteuningen?
- Hoe communiceer ik rond bio met mijn consumenten?
Zondag 2 februari
14u00 - 14u45
Charlotte Ramet
Chargée de projet en alimentation bio et durable | Biowallonie
Lokaal vlees, toegevoegde waarde

Versterking van synergieën tussen producenten en slagers voor eerlijke partnerschappen
Ontdek hoe een nauwere samenwerking tussen boeren en slagers kan zorgen voor een win-winsituatie voor iedereen die betrokken is bij de sector. Geworteld in de realiteit van de Waalse productie en met persoonlijke verhalen, zal deze conferentie kijken naar de uitdagingen voor de industrie en praktische oplossingen om de waarde van lokaal vlees te verhogen, terwijl aan de verwachtingen van de consument wordt voldaan en een eerlijke vergoeding wordt gegarandeerd. Laten we samen een duurzame aanvoer van lokale kwaliteitsproducten in uw rekken garanderen.
Zondag 2 februari
15u00 - 15h30
Quentin Legrand
Chargé de Mission Viande bovine | Collège des Producteurs
Georganiseerd en geleid door 20/CENT Retail
Ontwikkel uw duurzame voedselbedrijf met Fooddup

Deze exclusieve presentatie geeft u:
- Een stappenplan voor het structureren van uw project en het ontwikkelen van een duurzaam bedrijf.
- De voordelen van het Foodup-programma: groepsworkshops, prototyping in de keuken, individuele coaching en een slotevenement.
U hoort ook inspirerende getuigenissen van alumni die hun projecten hebben getransformeerd dankzij Foodup. Kom en ontdek de verhalen van deze ondernemers die de sprong waagden en nu succesvol zijn.
Maandag 3 februari
13u00 - 13u45
Elodie Bouscarat
Co-founder | Foodup
Georganiseerd en geleid door 20/CENT Retail
Foodtrends in 2025

Duik in de voedseltrends van 2025 met exclusieve inzichten in de verwachtingen van de consument en marktontwikkelingen. Ontdek in een gesprek met een inkoper uit de Beverages categorie concrete voorbeelden en ideeën voor het ontwikkelen van innovatieve assortimenten die zijn afgestemd op dit nieuwe gedrag.
Maandag 3 februari
14u00 - 15u00
Met Anastasia Vanherrewegen
Koper - categorie "beverages" | Delhaize
Georganiseerd en geleid door 20/CENT Retail
Sociale media: een lokale, gerichte strategie voor je winkel

Ontdek het belang van sociale media voor verschillende generaties en waarom elke manager erin zou moeten investeren.
Leer hoe u de juiste inhoud kunt creëren, effectief kunt targeten met behulp van lokale gegevens en de impact van uw campagnes in uw verzorgingsgebied kunt maximaliseren. Een praktische sessie met concrete voorbeelden, do’s en don’ts en tips en trucs om je zichtbaarheid te vergroten.
Maandag 3 februari
15u15 - 16u15
Christophe Urvoy-Isaac
General Manager | Big Return Belgique
Georganiseerd en geleid door 20/CENT Retail
Foodtrends in 2025

Ontdek de voedseltrends van 2025, met een focus op marktontwikkelingen en consumentenverwachtingen.
Ontdek in een gesprek met een inkoper uit de categorie Vlees concrete voorbeelden en ideeën voor het ontwikkelen van innovatieve assortimenten die zijn aangepast aan nieuwe consumententrends.
Dinsdag 4 februari
11u30 - 12u00
Met Bertrand Moreau
Group Manager - Vlees | Carrefour Belgium
Georganiseerd en geleid door 20/CENT Retail
Gerstsector

Lokale gerst ten dienste van brouwers: innovatie en promotie van terroirs
Ontdek hoe de gerstindustrie en het gebruik van lokale ingrediënten het brouwen revolutioneren. Brouwers delen hun verhalen en best cases om te laten zien hoe het optimaal benutten van lokale gerst leidt tot unieke producten die geworteld zijn in hun regio en gewaardeerd worden door de consument.
Dinsdag 4 februari
13u00 - 13u30
Julien Beuve-Mery
Chargé de Mission Grandes Cultures | Collège des Producteurs
Georganiseerd door 20/CENT Retail
Networking "Circuits courts"
In zijn laatste barometer over de consumptie van streekproducten, die in februari 2023 werd uitgevoerd bij een panel van 1.500 Franstalige Belgen, toonde het Observatoire de la Consommation aan dat 3 op 4 consumenten aandacht hadden voor de herkomst van producten en dat bijna 9 op 10 consumenten van Waalse producten van plan waren hun consumptie te verhogen. Kortom, korte distributiekanalen hebben een mooie toekomst voor zich!
Business Club
Wilt u deze trend volgen en nieuwe partnerschappen aangaan met Waalse producenten? Neem dan deel aan een netwerkevent dat gericht is op het ontmoeten en ontwikkelen van commerciële relaties tussen lokale producenten/ambachtslui en kopers uit de voedingshandel. Kom meer te weten over het B2B-actieprogramma van Apaq-W voor 2025 en de platformen voor rechtstreeks contact, zoals #jecliquelocal, die helpen om commerciële relaties te ontwikkelen tussen kopers en lokale producenten.
Maandag 3 februari, van 16u00 tot 17u30
- 15u30: Welkomen van de deelnemers
- 16u00: Presentatie van B2B initiatieven door Apaq-W
- 17.u00: Proeverij van producten in het paviljoen “Saveurs de chez nous
Inschrijving: stuur een e-mail
Bevestig je inschrijving op saveurs-metiers@easyfairs.com door je naam, functietitel en bedrijf in te voeren.
Georganiseerd door Apaq-W
Proeverijen - Tasting Zone van de Market Place
Zondag 2 februari
11u30 - 12u15
Brasserie de Rochehaut
Maandag 3 februari
11u30 - 12u15
Harney & Sons
13u30 - 14u15
Glutoso / Love Truffe
14u30 - 15u15
Jusré
15u30 - 16u15
Les Bulles au chocolat
16u30 - 17u15
Teatower
Dinsdag 4 februari
11u30 - 12u15
Brasserie de Rochehaut